Vad är anarkism? Del 2

Anarkism, del 2

Jämlikhet

Alla människor är olika och detta är en källa till glädje. Anarkismen anser att jämlikhet är allas lika chans att leva sitt liv på ett värdig och utvecklande sett. Det betyder att anarkismen ser alla individer som just unika individer och att man med jämlikhet accepterar skillnader människor emellan och försöker bygga ett samhälle där alla har lika chans att fritt söka sin egen väg.

Exempel vis är social jämlikhet på arbetsplatsen att alla som påverkas av ett beslut har lika mycket att säga till om. Detta betyder givetvis inte att man struntar i expertis. Alla människor har sina egna preferenser och kommer att vilja fördjupa sig i olika saker. Det ter sig självklart att en doktor inte rådfrågar sjukhusets städare hur han ska utföra en operation eller att du inte besöker en grossist när du vill ha avloppet rensat. Det är också viktigt att ta upp vad anarkister inte menar med jämlikhet då vissa verkar blanda ihop jämlikhet och annat. Anarkister menar inte att alla är eller ska var identiska när dom pratar om jämlikhet, inte heller är dom för materiell jämlikhet som tex. Den påtvingade materiella jämlikheten i ett fängelse. Ett sådant samhälle där alla har samma kläder, åker samma bil osv. kan bara upprätthållas med hjälp av våld.

I kapitalismens spår kan vi se en allt större standardisering. Man standardiserar bit för bit livet självt i effektivitetens och profitens namn. Detta motsätts starkt av anarkister.

Fantastiskt nog är också frihet och jämlikhet oskiljaktiga. För utan jämlikhet kommer vissa att vara mäktigare än andra och ta beslut för dom vilket hindrar deras utveckling och omöjliggör deras frihet, medans jämlikhet utan frihet ( tänk fängelset) helt enkelt är slaveri.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s