Viktigt att veta

 

Viktigt att veta om du fått sommarjobb:

  • Se till att få ett anställningsbevis. Det är ett papper där det står vad för sorts anställning du har, vilka dina arbetstider och arbetsuppgifter är, din lön och hur lång tidsperiod det gäller. Se upp för ”anställning vid behov”, som egentligen saknar innehåll.
  • Schysst lön. Hör av dig till ett fackförbund, gärna till SAC och kolla vad andra i samma yrke får. Semesterersättning ska alla som jobbar ha. Den brukar vara 13 procent av lönen. Säger arbetsgivaren att ersättning ingår i lönen, ska det stå i anställningsbeviset.
  • Övertidsersättning. Se till att din arbetstid står i anställningsbeviset, allt utöver 40 timmar i veckan är övertid. Arbetstiden är reglerad i lag. För unga finns speciella bestämmelser. Är du under 15 får du inte jobba efter klockan sju på kvällen. Är du under 18 måste du sluta jobba senast klockan elva på kvällen, och du får inte arbeta övertid överhuvudtaget.
  • Det är bra att undvika svartjobb, om det går. Inte nog med att du inte är försäkrad om det skulle hända en olycka på arbetsplatsen, dessutom riskerar du att bli återbetalningsskyldig skatt till staten om arbetsköparen åker dit. Har du inget val, är det bra att vara organiserad ifall du skulle råka ut för trubbel.
  • Anmäl till försäkringskassan att du fått ett jobb. Det är nämligen de som betalar ut sjukersättning om du är sjuk mer än fjorton dagar i sträck, och då måste ha rätt uppgifter om din inkomst.
  • Tjänstgöringsintyg: När du slutar på jobbet, se till att få ett intyg på vad du gjort så du kan använda det när du söker jobb i framtiden
  • Om något strular, kontakta din fackförening! Det är inte okej att du ska bli illa behandlad bara för att du är ung! Du förtjänar att bli bemött med samma respekt som en vuxen! Sommarjobb är lika mycket jobb som alla andra jobb!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s